Коментар на говорителя на главния прокурор Сийка Милева пред “Днес на

...
Коментар на говорителя на главния прокурор Сийка Милева пред “Днес на
Коментари Харесай

Сийка Милева: Престъпниците са обявили война на държавата

Коментар на представителя на основния прокурор Сийка Милева пред 

“Днес на огромния християнски празник Св. Архангел Михаил, българските служители на реда означават професионалния си празник. Този празник бе засенчен от гибелта на техен сътрудник. Млад български граничен служител на реда, който с цената на своя живот е защитавал българската граница. Поклон!

Заради нестихващия мигрантски напън за последните два месеца това е трети умрял чиновник на Министерство на вътрешните работи.

И когато приказваме за растеж на престъпността, визираме тъкмо тези случаи. Това, което обаче не се случва, е единният и безапелационен отговор на самата страна. Няма го! И това поражда оправданите страхове на хората, ускорява чувството за неустановеност и липса на страна.

Нужна е преди всичко по-добра законова база, в това число за по-тежки наказания против незаконната миграция. Нужно е да се обезпечат органите на реда, които са там на границата, с цел да се подсигуряват техните живот и здраве. Какво още би трябвало да се случи, с цел да разберем това – нарушителите са оповестили война на страната и отговорност на всички нас, като представители на институциите, е да отвърнем с цялата суровост на закона.

Това се пробва да прави и българската прокуратурата, само че, с цел да го реализираме, е належащо съдействието и на останалите институции. Досъдебното произвеждане е формирано с първото деяние по следствието – оглед на местопрестъпление, за ликвидиране на полицейски орган при осъществяване на служебните му отговорности. Разследването се води под управлението на Окръжна прокуратура – Ямбол и същото ще бъде предоставено на екип от следователи от окръжен-следствен отдел при ОП-Ямбол.
По досъдебното произвеждане се организират разпити на очевидци, разпитан е и служителят от Военна полиция, работил в екип с починалия служител на реда в трагичната нощ.
Изготвя се молба за правна помощ до Република Турция, която ще бъде в незабавен порядък преведена и изпратена за осъществяване на неотложни дейности на територията на Турция.

Днес се открива Третият конгрес на Балканските основния прокурори. Тук сме с сътрудниците си от всички балкански страни, в това число на място са и турските ни сътрудници, с които поддържаме непрекъснат неофициален контакт за експедитивност на дейностите, които би трябвало да се правят на територията на Турция по отношение на този случай. Темата за противодействието на незаконната миграция още веднъж ще е във фокуса на вниманието по време на Форума, както е било и преди. Различното в този момент е, че в действителност натискът и експанзията на нарушителите доближи неприемливи равнища.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР